DiaLab
Radoslava Grujića 1, 11 000 Beograd Srbija, Tel: 2456 473, 34 44 859 Mob: 064 25 00 470, E-mail: dialab@eunet.rs

Pacijenti

Uzorci krvi za  Quadruple test se uzimaju i obradjuju u laboratoriji DIALAB. Prilikom dolaska u laboratoriju neophodno je poneti I izveštaj sa poslednjeg ultrazvuka.  Naš biohemičar, sertifikovana za prenatalni screening od strane Londonskog Wolfson instituta će obaviti kratak razgovor sa trudnicom u  cilju prikupljanja podataka za obradu rezultata. Izdavanje rezultata Q testa je u roku od 48 sati od momenta uzrokovanja.

INTERPRETACIJA REZULTATA QUADRUPLE TESTA

REZULTAT QUADRUPLE TESTA  KOJI JE U POTPUNOSTI UREDAN DEFINIŠE SE KAO: SCREENING NEGATIVAN

ŠTA TREBA ZNATI?

ŠTA JE DAUNOV SINDROM?
Daunov sindrom je urodjeno, ozbiljno i teško oboljenje, nastalo kao posledica prisustva jednog hromozoma u višku na poziciji 21 hromozomske mape. U najvećem broju slučajeva, bolest se ne nasledjuje, što znaci da većina dece rodjenih sa Daunovim sindromom nemaju pomenutu bolest u porodicnoj anamnezi. Bolest se karakteriše teškim oblicima mentalne retardacije, ozbiljnim srčanim i bubrežnim oštećenjima u drastičnijim oblicima i leukemijom. Opseg dužine života osoba obolelih od Daunovog sindroma je od 9-60 godina. Većina njih posle 40-te godine razvijaju dodatne patološke promene u mozgu koje se manifestuju kao Alzhajmerova bolest.  

U PROSEKU SE 1 od 700  beba rodi sa DAUNOVIM SINDROMOM!

ŠTA SU OŠTEĆENJA NERVNE CEVI?
Bolesti izazvane defektima u razvoju nervne cevi predstavljaju najozbiljnije kongenitalne malformacije.Incidencija javljanja ovih bolesti je 1 na 650 porodjaja.

Najčešci oblici oštećenja nervne cevi su SPINA BIFIDA i ENENCEFALIJA. Bebe rodjene sa  SPINOM BIFIDOM imaju otvor na kostima SPINE, što rezultira u oštećenjima nerava koji kontrolišu donji deo tela. Posledice ovakvih poremećaja su paraliza donjih ekstremiteta i smetnje u funkciji mokraćne bešike. Oblik SPINE bifide koji se odlikuje nagomilavanjem tečnosti u mozgu naziva se HIDROCEFALUS i karakteriše se ozbiljnim mentalnim hendikepom.

U nekim slučajevima razvoja spine bifide otvor spine se prekriva slojem kože ili tankog tkiva, pri čemu nastaje manje ozbiljan oblik ove bolesti tzv.zatvorena SPINA BIFIDA.

Bebe rodjene sa dijagnozom ENENCEFALIJE umiru neposredno po rodjenju, kao posledica nepravilnog formiranja mozga i nedostaka velikog dela lobanje.

ŠTA JE EDVARDSOV SINDROM?
Edvardsov sindrom je retka i najčešće fatalna abnormalnost koja nastaje kao rezulat prisustva ekstra hromozoma na poziciji 18. Edvardsovim sindromom je u proseku pogodjena 1 na 7000 novorodjenih beba. Bebe sa dijagnozom Edvardsovog sindroma umiru neposredno po rodjenju!

U cilju ranog otkrivanja gore pomenutih bolesti neophodno je u trudnoci uraditi testove biohemijskog skrininga: double i triple ili quadruple.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player