DiaLab
Radoslava Grujića 1, 11 000 Beograd Srbija, Tel: 2456 473, 34 44 859 Mob: 064 25 00 470, E-mail: dialab@eunet.rs

HPV tipizacija

HPV tipizacija
 Humani papiloma virus (HPV) je osnovni uzrok nastanka raka grlića materice. Virus se prenosi seksualnim putem. Postoji veliki broj sojeva HPV i oni se međusobno razlikuju u sposobnosti da izazovu kancerogene promene. Utvrđeno je da HPV tip 16 i tip 18 imaju najveći onkogeni potencijal i da su odgovorni za oko 70% nastalih karcinoma. U slučaju da se na osnovu papa testa zaključi da postoje promene na ćelijama grlića materice potrebno je uraditi testiranje na prisustvo HPV. Ukoliko je HPV test negativan, manja je verovatnoća da su nastale promene u vezi sa razvojem raka grlića materice. Analiza DNK je najpouzdanija metoda kojom se može utvrditi prisustvo HPV patogena u ćelijama grlića materice. DNK analizom se istovremeno testira na prisustvo 15 HPV tipova sa različitim onkogenim potencijalom, i to:
  • visoko rizični: tip 16 i 18
  • srednje rizični: tip 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68
  • nisko rizični: tip 6, 11
Prisustvo HPV, posebno sojeva 16 i 18, ukazuje na povećan rizik razvoja raka grlića materice. Kada se rade HPV test i papa test, početni stadijum bolesti se može otkriti na vreme, a njen dalji razvoj u potpunosti izbeći. Iz tog razloga je neophodno redovno testiranje na prisustvo HPV patogena. Uzorak koji se testira je cervikalni bris za zene/ Muskarci se mogu testirati iz uretralnog brisa.
 
Analizu HPV-a podržava vrlo osetljiva tehnika
IN SITU  hibridizacije koja omogućava precizno odvajanje različitih tipova virusa na osnovu razlike u sekvenci njihovih  DNK.

Ovom metodom moguće je pokazati onkogene forme virusa tipa 16,18, 31, 33 i 51 koji su dokazani u malignim neoplazmama urogenitalnog trakta i analne regije muškaraca i žena, kao i benigne forme 6,11.

Uzimajući u obzir  veliki onkogeni potencijal  kao i multifaktorijalnost u procesu onkogeneze, blagovremena tipizacija predstavlja vrlo značajan korak u dijagnostici kao i sprečavanju fatalnih posledica delovanja ovog virusa.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player