DiaLab
Radoslava Grujića 1, 11 000 Beograd Srbija, Tel: 2456 473, 34 44 859 Mob: 064 25 00 470, E-mail: dialab@eunet.rs

INTOLERANCIJA IgG

STA JE INTOLERANCIJA NA HRANU?

Brojne studije, u proteklih 25 godina, pokazuju da 55% ljudske populacije pokazuje   hipersenzitivnost -  abnormalnu reakciju  organizma na odredjene komponente hrane i pica koji se uzimaju svakodnevno. Ovakva reakcija organizma se naziva intolerancija i  moze biti urodjena ili stecena.
Metabolicka, tj. urodjena reakcija intolerancije,  nastaje usled nedostatka ili smanjene aktivnosti nekog enzima, kao posledica urodjene greske u genetskom kodu nekog od enzima, ukljucenih u slozene metabolicke procese. Ovakav poremecaj se javlja u periodu odojceta, a dijagnoza se potvrtdjuje genetski na molekularnom nivou. Primer za ovakvu vrstu poremecaja su fenilketonurija, mlecna intolerancija usled nedostatka laktaze i favizam.
Imunoloska reakcija u kojoj se stvaraju IgG antitela- IgG intolerancija. To je dugotrajnija, hronicna  reakcija organizma  koja vitalno ne ugrozava pacijenta, ali je dokazano da moguci uzroci bolesti illi nekih hronicnih stanja kao sto suartritis,astma, kandidijaza, celijaklija, sindrom hronicnog umora, depresija, anksioznost, digestivne smetnje, nadimanje, zadrzavanje vode u organizmu, oticanje, infekcija uha, sinuzitis, fibromijalgija, migrenozne glavobolje,vrtoglavice, nesanice,  bol u misicima, mentalni umor, psorijaza, ekcem i druga oboljenja koze, gojaznost ili gubitak telesne tezine, mogu lezati u IgG intoleranciji odredjene namirnice, ili vrste pica...

Intolerancija na hranu nije isto sto i alergija na hranu

Nasuprot  IgG intoleranciji, alergijske reakcije su vrlo burne, karakterisu se jakom reakcijom imunog sistema na odredjene namirnice. Simptomi alergije na hranu se javljaju u vidu otezanog disanja, oticanja kijanja, osipa na koži, iritaciije  kože,curenja nosa, umora, dijareje , povracanje, anafilaktickog soka. Simptomi se obicno pojave nekoliko minuta posle konzumiranja ili posle dolaska u kontakt sa reaktivnom  hranom, a mogu se  pojaviti i sa zakašnjenjem od dva sata. Alergije  na hranu su  izuzetno retke, smatra se da oko 2,5% populacije ima dijagnostikovan ovaj problem.  Najcešci primeri  hrane koja izaziva alergiju  su kikiriki,  (badem i brazilski orah), jaja, kravlje mleko,psenica, kvasac i školjke Kada je izloženo izvoru alergije, telo stvara specificna antitela (IgE) koja ce se suprotstaviti alergenima iz hrane.  Kada se hrana sledeci  put unese u organizam  dolazi do reakcije imunološkog sistema u vidu  ispuštanja histamina i drugih supstanci, prirodno stvorenih u telu. Alergijske reakcije na hranu znatno se razlikuju  po  svojoj ozbiljnosti , a neke cak mogu biti i smrtonosne. 

Savrseno zdrava hrana za jednu osobu, moze biti stetna, toksicna  za drugu! 


TEST INTOLERANCIJE IgG

Odgovor na navedenu tvrdnju daje test intolerancije na hranu. Ukoliko imate neke od gore navedenih simptoma, uzrok moze biti u intoleranciji na hranu. Test je individualan i pruza priliku svakom coveku da dodje do saznanja koja je hrana idealna, a koja stetna, toksicna za njegov organizam. 
Test pocinje vadjenjem krvi pacijentu, a zavrsava se laboratorijskom obradom i izdavanjem rezultata intolerancije u formi koncentracije specificnog IgG-a na 93 namirnice.
Ukoliko test pokaže pozitivan rezultat na bilo koju namirnicu, to znaci da je vaš nivo antitela povišen i da datu namirnicu  treba izbegavati najmanje tri meseca dok ne dode do poboljšanja simptoma. Po isteku tog perioda, kriticne namirnice, koje su bile izbacene se polako uvode u ishranu, jedna po jedna.
Istrazivanja su pokazala da 2/3 pacijenata podrvrgnutih primeni testa intolerancije se oslobadja hronicnih tegoba, sto znacajno utice na opste zdravstveno stanje svakog pacijenta. 
Rezultat testa se dobija sutradan, a pacijent 12 h pre dolaska u laboratoriju ne sme konzumirati hranu ni pice.
Pre nego što promenite nacin ishrane... Ukoliko ste pod medicinskim tretmanom, ukoliko ste trudni ili ste pod nekim medikamentima, pre promene režima ishrane treba obavezno konsultovati strucno lice, tj. lekara, nutricionistu..Kada iz režima ishrane izbacite odredenu namirnicu, pokušajte da je zamenite nekom drugom iz te grupe namirnica,  na koju niste reaktivni. 
Utvrdite koji proizvodi sadrže,  za vas reaktivne namirnice. Mnogo gotovih jela i sosova sadrži razlicite sastojke, koji nisu u skladu sa proizvodom, pa  je veoma bitno da prethodno pogledate deklaraciju.  
Veoma je bitno da sprovodite zdrav, hranljiv režim ishrane.

SCREENING TEST INTOLERANCIJE NA HRANU NA 349 NAMIRNICA

Ovaj test je namenjen prevashodno  odraslim osobama sa prekomernom telesnom tezinom, povisenim vrednostima glukoze, holesterola, triglicerida kao i svima koji iz ishrane zele da eliminisu namirnice koje su potencijalno stetne po njihovo zdravstveno stanje. Ovaj screening test podrazumeva vadjenje krvi, uzimanje potrebnih  anamnestickih podataka, odredjivanje potrebnih  biohemijskih analiza na osnovu cega pacijent dobija softverski dijetetski program od 349 namirnica koje su oznacene kao idealne, neutralne, ili one koje koje treba eliminisati iz ishrane u vremenskom periodu od 3 meseca, nakon cega bi trebalo uraditi kontrolni test, kako bi se uvidela uspesnost primene dijetetskog rezima.
Ukoliko ste pod medicinskim tretmanom, ukoliko ste trudni ili ste pod nekim medikamentima, pre promene režima ishrane treba obavezno konsultovati strucno lice, tj. lekara, nutricionistu
Rezultat testa se dobija istog dana, a pacijent  12 h pre vadjenja krvi ne sme konzumirati hranu ni pice (sem vode).

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player